Augusztus elsejétől 10 milliárd forint összegű nyílt pályázatot hirdetett a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására a Nemzetgazdasági Minisztérium. A pénzből 1100-1200 kkv-nál több mint 5 ezer új munkahely jöhet létre, és további mintegy 10 ezer már meglévő álláshely megőrzését is támogatják.

A központi program segítségével a kkv-k többek között új eszközöket, gépeket szerezhetnek be, a támogatási összeget ingatlanvásárlásra vagy bérleti díjakra is fordíthatják. A munkahelyteremtő támogatás regionális beruházási támogatás jogcímen vagy csekély összegű (de minimis) támogatásként nyújtható, amelynek mértéke nem regisztrált álláskereső esetén új munkahelyenként 1,5 millió forint lehet. Ezen felül a vállalatok kiközvetített álláskereső foglalkoztatása esetén új munkahelyenként 500 ezer forint, 12 hónap alatt kizárólag közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személynél új munkahelyenként 800 ezer forint, kedvezményezett járásban vagy településen új munkahelyenként további 400 ezer forint kiegészítő támogatást kaphatnak.

A beruházással létrehozott kapacitásokat, szolgáltatásokat a beruházás befejezésétől számított 3 évig folyamatosan működtetni kell, illetve fenn kell tartani. A munkáltatónak beruházási telephelyén a pályázat benyújtása előtti 12 hónapban meglévő átlagos létszámot fenn kell tartania, és a létszámbővítésre legalább 2 éves folyamatos foglalkoztatási kötelezettséget kell vállalnia.

A munkaerőpiaci program pályázati időszaka 2017. augusztus 1-jén nyílt meg és 2017. szeptember 15-én zárul. A támogatott beruházást legkésőbb 2018. szeptember 30-ig kell a kedvezményezetteknek befejezniük. A pályázaton való részvételről, a pályázat feltételeiről és elkészítéséről a beruházás helye szerinti kormányhivatal foglalkoztatásért felelős szervezeti egységétől kérhető tájékoztatást. Bővebb információ, valamint a pályázati anyagok, mellékletek az NGM honlapján találhatók.

(Baranya Megyei Kormányhivatal)