Emléktáblát helyeztek a Baranya Megyei Kormányhivatal Király utcai épületére a munkabalesetben elhunyt és megsérült emberek tiszteletére.

A munkabalesetek áldozatainak pécsi-baranyai emléknapja alkalmából avatták fel április 29-én Pécsett azt az új emléktáblát, amelynek elhelyezését a Mecseki Munkástanácsok Szövetsége és a Munkástanácsok Országos Szövetsége kezdeményezte.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere hangsúlyozta: korábban, az aktív baranyai bányászat éveiben számos tragédia történt a munkavégzések során, szerencsére napjainkban – a technológia fejlődésével – már kevesebb ember szenved üzemi balesetet.

Ahogy azt Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke is kiemelte, a rendszerváltás előtti és utáni pár évben nem fordítottak kellő figyelmet a munkavédelem problémájára, és ennek hatása máig érződik. Perényi József, a Mecseki Munkástanácsok Szövetségének elnöke is elmondta, nem feledkezhetünk meg arról, hogy „egy életünk van”, amelyre bizony vigyázni kell. Nesztinger Péter, a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának vezetője szólt arról, ha valaki nem tartja vagy tartatja be a munkavédelmi szabályokat, az áldozatokkal járhat. A kormányhivatal munkaügyi és -védelmi szakemberei éppen ezért nem csak az ellenőrzésekre, de a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektetnek, ezért számos szakmai tájékoztatást tartanak a témában – tette hozzá.

Az eseményen a Baranya Megyei Kormányhivatalt Müllerné dr. Juhos Bernadett főigazgató képviselte, aki koszorút helyezett el az emléktábla mellett.

(Baranya Megyei Kormányhivatal)