Munkásszállás létrehozására nyert közel 370 millió forintos támogatást Baranya megyeszékhelye a Pénzügyminisztérium munkaerőpiaci programja keretében.

A Pénzügyminisztérium által októberben meghirdetett „Munkásszállások kialakítása” elnevezésű központi munkaerőpiaci programra a kormány országosan 5 milliárd forintot biztosított – emlékeztetett Dr. Horváth Zoltán. A kormánymegbízott hangsúlyozta: öröm számunkra, hogy a mobilitás elősegítését célzó kormányzati programban a települések már mindössze húsz százalékos önerővel kialakíthatnak a mai kor igényeinek megfelelő munkásszállásokat, a fennmaradó összeget pedig az állam hazai forrásból finanszírozza. Hozzátette: 2010 óta megfeleződött Pécsett az álláskeresők száma, ami jól mutatja, hogy a kedvező gazdasági változások erre a térségre is hatással voltak.

Őri László alpolgármester szintén kiemelte: az elmúlt években Pécsett is kedvező tendencia indult el a munkaerőpiacon, nőtt a foglalkoztatottság és ezzel együtt a jó munkaerő iránti kereslet. A munkásszálló megépítésével, a távolról érkező munkavállalók igényeinek magasabb szintű kielégítésével enyhülhet a pécsi munkaerőhiány, és a közel félmilliárd forintból megvalósuló beruházással jelentős segítséget nyújthatunk az ipari parkban működő vállalkozásoknak és az ott dolgozóknak egyaránt – egészítette ki.

Az épület látványterveit a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezetője, Szentgyörgyi Dávid mutatta be a sajtó képviselőinek. A város által biztosított területen egy modern, 99 főt befogadó, 1120 m2-es, háromszintes ingatlan és 46 kültéri parkoló épül majd. A munkásszállóban zömében kétfős lakóegységeket alakítanak ki, de lesznek nagyobb, akár családok elszállásolására is alkalmas lakások is. Az összesen 485 millió forintból megvalósuló munkásszállás üzemeltetését a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. látja majd el. Az épületben – a kártyás beléptető rendszer mellett – 24 órás portaszolgálat üzemeltetését tervezik három álláskeresővel, további egy fő pedig a takarítási feladatokat végzi. A vezérigazgató kitért arra is, hogy a munkásszállóban elérhető helyek kihasználása kapcsán előzetesen már több foglalkoztatóval megállapodást kötöttek, és a városban működő vállalkozások örömmel fogadták a beruházás megvalósítását, mert jelenleg nem található kifejezetten erre a célra fenntartott ingatlan Pécs térségében.

(Baranya Megyei Kormányhivatal)