A kedvezőbb árak miatt sokan a nyár végére, ősz elejére időzítik repülős útjaikat. Számukra is fontos lehet, hogy tudják, probléma esetén milyen fogyasztói jogok illetik meg őket.

A nyári idegenforgalmi szezonban rendszeresen érkeznek megkeresések a fogyasztóvédelmi szakemberekhez a légi utasok jogaival kapcsolatban. Leggyakrabban a járattörléssel, a járatkéséssel és a poggyászokkal kapcsolatos fogyasztói panaszok fordulnak elő. Az ezekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat összegezték a fogyasztóvédelmi szakemberek.

Megtörténhet, hogy a reptéren azzal szembesülünk, hogy az adott járat nem indul. Ha a légitársaság a járatot törölte, akkor az utasnak joga van jegyár-visszatérítésre, átfoglalásra vagy az indulási repülőtérre való visszatérésre. Ilyen esetben a légitársaságtól segítséget és kártérítést várhat el. A légitársaságnak segítségként – a várakozási idővel arányosan – innivalót, élelmet, sőt egyes esetekben szállást is kell biztosítania a pórul járt utasok számára. Ha az utas ezekről mégis maga kénytelen gondoskodni, utólag – számla, bizonylat ellenében – kérheti az indokolt költségeinek megtérítését. A kártalanítási és az egyéb költségek megtérítésére vonatkozó igényt célszerű minél előbb benyújtani a légitársaság számára.

Járattörlés esetén az utas – a menettávolság alapján – 250-től 600 euróig terjedő kártalanításra tarthat igényt. Fontos ugyanakkor, hogy a kártalanítás csak bizonyos feltételek esetén jár, azaz nem automatikus. A légitársaság mentesül a kártalanítás alól, ha bizonyítani tudja, hogy a járat törlését, késését rendkívüli körülmények okozták. Az Európai Fogyasztói Központ tapasztalati szerint a légitársaságok gyakran műszaki okokra vagy időjárási körülményekre hivatkoznak a kártalanítás elutasításánál. Azonban a rendes üzemeltetés körébe tartozó műszaki okok az EU bíróság joggyakorlata szerint többnyire nem minősülnek rendkívüli körülménynek. Például egy gép karbantartási hiányosságok miatt történő meghibásodása esetén a légitársaság nem mentesül a kártalanítás alól. Ha a légitársaság rendkívüli körülményekre hivatkozik, a fogyasztó kezdeményezheti annak kivizsgálását, hogy valóban felmerült-e olyan rendkívüli körülmény, amely a járat késését vagy törlését előidézhette.

Az elmúlt időszakban a sajtóban is nagy visszhangot keltettek a légitársaságok poggyászkezelésével kapcsolatos panaszok. E kapcsán tudni kell, hogy a feladott poggyászra és a kézipoggyász szállítására vonatkozó feltételek (darabszám, méret, súly, stb.) és díjak légitársaságonként eltérnek. Ezeket az utas a foglalásnál, az ÁSZF megismerése során fogadja el. Lényeges különbségek mutatkoznak a hagyományos árpolitikát folytató és a „fapados” légitársaságok poggyászszállítási gyakorlata között. A poggyászokra vonatkozó szabályokat nem teljesítő utasok többletdíj megfizetésével számolhatnak, ha pedig ezt a többletdíjat nem fizetik meg, a légitársaság a beszállásukat is visszautasíthatja.

Más a helyzet, ha a csomag felkerült a gépre, viszont nem érkezik meg a célállomásra. Ha az utas feladott poggyásza elvész, megrongálódik vagy késve érkezik, a légitársaság felelősséggel tartozik és az utas kártérítésre jogosult. Ennek összege nagyjából 1240 euróig terjedhet. A légitársaságok Üzletszabályzata ugyanakkor meghatározza, hogy melyek azok a tárgyak, amelyekért nem vállalnak felelősséget. Ezekről utazás előtt ajánlatos alaposan tájékozódni. A személyes iratokat, értéktárgyakat érdemes mindig a kézipoggyászba pakolni. Amennyiben a kézipoggyászt esetleg helyhiány miatt mégsem vihetjük magunkkal a gépre, a személyzetnek történő átadás előtt vegyünk ki belől minden készpénzt, iratot, elektronikai cikket.

Ha az utas elveszett vagy megrongálódott poggyász ügyében kártérítési kérelmet kíván benyújtani, ezt hét napon belül, írásban, az érintett légitársaságnak címezve kell megtennie. Ha késve érkező poggyászról van szó, a határidő – a poggyász átvételétől számítva – 21 napra módosul.

Ma már különböző, az utasok részére készült hasznos ingyenes utasjogi applikációk is segítségünkre lehetnek, ha repülővel szeretnénk eljutni valahová. Ha mégis problémánk adódik, a légitársaságokkal szembeni panasz esetén a fogyasztók védelmét több szervezet látja el. Első körben érdemes közvetlenül a légitársasághoz fordulni. Ha itt nem járunk sikerrel – járattörlés, járatkésés, visszautasított beszállás, alacsonyabb osztályon való elhelyezés ügyében – hatósági eljárás lefolytatását is kérhetjük a nemzetközi kereskedelmi repülőtér székhelye szerint illetékes megyeszékhely szerinti járási hivatalnál. Emellett érdemes tudni, hogy bármilyen légiközlekedési panasszal kapcsolatban kérhetjük az Innovációs és Technológiai Minisztériumban működő Európai Fogyasztói Központ Magyarország ingyenes segítségét.


(Baranya Megyei Kormányhivatal)