A tegnapi napon került sor a fővárosi és megyei kormányhivatalok vezetőinek ünnepélyes eskütételére Budapesten, az Országházban. A kormánymegbízottak Orbán Viktor miniszterelnöktől vehették át kinevezési okirataikat.

A közigazgatásnak nincs más létjogosultsága és más mértéke, mint az emberek és a haza szolgálata – mondta Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőjében. A kormányfő szerint ma a magyar állam legjobban működő szerve a középszintű közigazgatás. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a magyar államnak és az azt igazgatóknak mindig úgy kell működniük, hogy „az állam megtartson minket annak, amik vagyunk - ahogyan a választási kampányban is elmondtuk -, hogy megőrizze Magyarországot magyar országnak”. Jelezte, nem lesz más a kormánymegbízottak munkájának vezérfonala a következő években sem.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédében hangsúlyozta, hogy ma az állam gyakorlati találkozási pontja az emberekkel leginkább a közigazgatáson, azon belül is a kormányhivatalokon keresztül valósul meg, ezért az ottani lelkiismeretes és színvonalas munkavégzés az állam egészének működéséről ad képet a polgároknak.

Orbán Viktor miniszterelnök a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetésével dr. Horváth Zoltánt bízta meg, aki az elmúlt négy évben is ellátta ezt a feladatot.

– Az elmúlt négy év intézkedéseit a Baranya Megyei Kormányhivatalban az átláthatóbb, strukturáltabb, hatékonyabb, ügyfélbarát közigazgatás megteremtéséhez kapcsolódó kormányzati célkitűzések határozták meg. Nem lesz ez másként most sem – emelte ki dr. Horváth Zoltán. A jövőre vonatkozó tervekről elmondta, folytatják a telephelykoncentrációt, új központi irattárat hoznak létre, ezzel is segítve a megkezdett dologi reformot. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a vidékfejlesztési források kihelyezésére, és az ebben való aktív közreműködésre. A különböző – részben hazai, részben európai uniós forrásból megvalósuló – foglalkoztatási programjaik keretében pedig ezután is támogatják a munkaerőpiaci szereplőket. Hozzátette, az elkövetkezendő időszak kiemelkedő feladata lesz az elektronikus ügyintézés kiterjesztése is, melyre helyi szinten is igyekeznek felkészülni.

 

(Baranya Megyei Kormányhivatal)