A megyei kormányhivatalok az elmúlt évekhez hasonlóan az idei évben is folyamatos felderítést végeztek a szőlőültetvényeket érintő, a szőlő aranyszínű sárgasága elnevezésű fertőzés jelenlétének felmérése, kezelése érdekében. Ennek során fokozottan vizsgálják a korábbi fertőzött területek környezetét is.

A szőlőterületeket érintő probléma nem új keletű: a Pécsi Borvidéken 2016-ban észlelték először a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó kórokozó jelenlétét. A Baranya Megyei Kormányhivatal a fertőzés terjedésének megakadályozása, illetve mielőbbi felszámolása érdekében a szükséges hatósági intézkedéseket azonnal megkezdte, és azóta is folyamatosan nyomon követi a védekezés hatékonyságát, eredményességét.
Az idei felderítési vizsgálatok részeként a Nébih Molekuláris Biológiai Laboratóriuma a pécsi borvidék korábban érintett területeiről gyűjtött levélmintákból – két esetben – fertőzést mutatott ki. Ennek megfelelően a Kormányhivatal az adott szőlőültetvényeken, illetve közvetlen környezetükben – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – zárlatot rendelt el.
A Kormányhivatal növényvédelmi szakemberei minden információt megadnak az érintett szőlőtermesztőknek a fertőzés visszaszorítása érdekében szükséges tennivalókról. Ezek közé tartozik a fertőzést terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni szakszerű védekezés, a szaporító anyagok előállításával kapcsolatos előírások betartása, a szőlőterületek folyamatos ellenőrzése a tulajdonos részéről, a fertőzésre gyanús növényegyedek bejelentése, illetve – szükség esetén – az elhanyagolt ültetvény felszámolása.
A Kormányhivatal ezúttal is fokozottan számít a szőlőtulajdonosok együttműködésére, mivel a fertőzés felszámolásában sikert csak a Kormányhivatal és a gazdálkodók közösen érhetnek el. A zárlattal érintett terület szőlősgazdái a növényvédelmi hatóságtól személyesen a 7634 Pécs, Kodó dűlő 1. szám alatti épületben, telefonon a (72) 795-133-as telefonszámon kérhetnek további tájékoztatás.

(Baranya Megyei Kormányhivatal)