A Baranya Megyei Kormányhivatal az idei esztendőben is nagy hangsúlyt helyezett a pályaválasztási tevékenység támogatására. A 2016. év folyamán a Kormányhivatal szervezésében hat különböző rendezvény várta a fiatalokat megyeszerte a pályaorientáció jegyében.

Az idei évben Pécsett, Mohácson, Siklóson, Szigetváron és Komlón várták a fiatalokat a Kormányhivatal pályatanácsadói, munkaerőpiaci szolgáltatásokat nyújtó szakemberei, valamint a bemutatkozó iskolák, képzők, foglalkoztatók. A rendezvénysorozat különböző célcsoportokat megcélzó programjain a látogatók számos oktatási intézménnyel, képzési típussal megismerkedhettek, valamint friss információkat szerezhettek a térség munkaerőpiaci helyzetéről. Az eseményeken közel száz munkáltató és mintegy ötven oktatási intézmény mutatkozott be, több mint 6000 érdeklődő előtt.

Az általános iskolások közvetlenül a középfokú iskolák tanáraitól, diákjaitól juthattak naprakész információhoz. Emellett a szakképzéssel foglalkozó képzőintézmények látványos szakmabemutatókat tartottak számukra. A középiskolások szintén átfogó képet kaphattak a képzési lehetőségekről, valamint találkozhattak a térség nagyobb munkáltatóinak képviselőivel.

A kiállításokon mindenütt fontos szerep jutott a bemutatkozó baranyai vállalatoknak, cégeknek. Megismerésükkel a látogatók közvetlen tapasztalatokat szerezhettek a munkáltatói elvárásokról, betekintést nyerhettek egy-egy vállalat szervezeti struktúrájába, kultúrájába. Emellett valamennyi helyszínen – a munkáltatók közreműködésével – játékos, gyakorlatias, pályaválasztási, szakmaismereti vetélkedőkre is sor került. A nyertesek a Paksi Atomerőműben tehetnek látogatást.

A rendezvénysorozat záró eseménye a 2016. december 15-én, Pécsett megrendezett – pályaválasztási konzultációval egybekötött, munkaerőpiaci információkat nyújtó – szakmai rendezvény volt. Ennek keretében tartották meg a Baranya Megyei Kormányhivatal által, fiatalok számára vállalkozások működtetésének megtervezésére meghirdetett, „Saját lábon” elnevezésű vetélkedő ünnepélyes eredményhirdetését is.

„Saját lábon” vállalkozástervezési vetélkedő

A Kormányhivatal által meghirdetett, országosan is egyedülálló vetélkedőre a szakképzéssel foglalkozó, középfokú oktatási intézményekben jelenleg végzősként tanuló fiatalokból álló háromfős csapatok nyújthatták be pályamunkájukat. A beérkezett üzleti tervek közül a foglalkoztatási szakemberek választották ki a legjobb öt vállalkozási ötletet ismertető csapatot, melyek lehetőséget kaptak arra, hogy pályamunkájukat Baranya megye jelentős gazdasági szereplőit képviselő, szakértői zsűri előtt személyes prezentáció keretében is bemutassák. A zsűri tagjai értékelték az üzleti terveket és kérdéseket, tanácsokat, javaslatokat fogalmaztak meg a vállalkozás esetleges sikeres megvalósítása érdekében a fiataloknak.
Az eseményről készült fotók a képgalériában tekinthetők meg.

A legjobb öt csapat:

 1. PSZC Montenuovo Nándor Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
  Diákok: Anschau Gitta Kata, Arányi Krisztián Imre, Bíró Gergő
  Felkészítő tanáruk: Székelyhidi Letícia Barbara

 2. FM DASZK Sellyei Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium
  Diákok: Bíró Dávid, Heller Kitti, Orsós Fanni
  Felkészítő tanáruk: Németh Tamás

 3. FM DASZK Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium
  Diákok: Keszthelyi Sára, Kéki Mátyás Bendegúz, Szabadi Virág
  Felkészítő tanáruk: Pólyáné Csernyus Ágnes

 4. PSZC Simonyi Károly Szakgimnázium és Szakiskola
  Diákok: Tóth Dániel, Balázs Zsolt, Farkas Tamás
  Felkészítő tanáruk: Illésné Kincsei Valéria

 5. PSZC Radnóti Miklós Közgazdasági Szakgimnázium
  Diákok: Király Brigitta, Bohnicsek Alex, Havasi Rihárd
  Felkészítő tanáruk: Heiling Csaba

 

Zsűritagok:

 • Pohl Marietta ügyvezető igazgató, Baranya Megyei Vállalkozó Központ
 • Gelencsér Lajos vezérigazgató, E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.
 • Hirth Olivér ügyvezető igazgató, Kontakt-Elektro Kft.
 • Kocsis József alapító-ügyvezető, SZOCEG Nonprofit Kft.
 • Rabb Szabolcs titkár, Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara
 • Kerner Barbara, Baranya Megyei Európai Információs Pont


A nyereményeket felajánlották:

 • Digistar Kft.
 • Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.
 • PVSK-Marketing Kft.
 • Baranya Megyei Európai Információs Pont
 • Baranya Megyei Védelmi Bizottság

(Baranya Megyei Kormányhivatal)