Három ormánsági település összefogásával valósult meg az a közfoglalkoztatási mintaprogram, amelynek keretében vágóhíd, húsfeldolgozó üzem és sertéstelep létesült, tizenkilenc új munkahelyet teremtve a hátrányos helyzetű baranyai térségben.

A 420 millió forintos belügyminisztériumi támogatással, valamint a Baranya Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási szakembereinek koordinációjával, segítségével megvalósuló mintaprogramban az ormánsági Drávacsehiben vágóhíd és húsfeldolgozó üzem, Szaporcán pedig egy ezer sertés tartására alkalmas telep, keverőegység és kocaszállás létesült.

A húsüzem átadóján Hoffmann Imre felhívta a figyelmet, hogy a háztáji sertéstartás újjáélesztését, a gasztronómiai hagyományok ápolását és a munkahelyteremtést egyaránt szolgáló program is jól mutatja, hogy a közfoglalkoztatás valódi értéket tud teremteni. A Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért és vízügyért felelős helyettes államtitkára hozzátette: míg 2016-ban még 223 ezren vettek részt a közfoglalkoztatásban, idén júliusban már csak 103 ezren. A csökkenésből látszik, hogy megvalósult a rendszerben lévők elsődleges munkaerőpiacra juttatásával kapcsolatos kormányzati szándék – emelte ki.

Bognár Lajos hangsúlyozta: jó látni, hogy a három apró ormánsági település összefogásaként megvalósuló fejlesztés képes hitet, büszkeséget, megélhetést adni a térség lakóinak.
Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára hozzáfűzte: a tárca célja a vidék megerősítése annak érdekében, hogy a falun élő lakosság – saját hagyományait továbbfejlesztve – helyben is képes legyen versenyképes vállalkozást vezetni vagy munkavállalóként helytállni.

A Drávacsehi, Tésenfa és Szaporca összefogásával létrejött mintaprogram keretében már folyik a hústermékek előállítása. Németh Tamás, Drávacsehi polgármestere elmondta: a csemegéikkel már részt vettek az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron, két termékük pedig díjat nyert a SPAR Hungaricool versenyen. Ez utóbbinak köszönhetően a „Bőközi legendás” márkanevet viselő termékeik jövő év márciusától elérhetőek lesznek 34 hazai Interspar áruházban.

(Baranya Megyei Kormányhivatal)