Az utóbbi tíz év legnagyobb influenzajárványa zajlik Baranya megyében. Különösen a 14 év alattiak körében terjed a vírus, ezért náluk fokozattan ügyelni kell a higiénés szabályok betartására, a gyakori kézmosásra, szellőztetésre.

Az utóbbi napokban a legtöbb megbetegedést a szigetvári, illetve a komlói járásból jelezték az influenzafigyelő szolgálat orvosai, de a többi járásban is sok a fertőzött. A tapasztalatok szerint a járvány a gyerekközösségekben terjed a leggyorsabban, ezért a leginkább a 0-14 éves korcsoport tagjai érintettek, de sok a beteg a fiatal felnőttek és a középkorúak között is. Egyre többen kerülnek kórházba az influenzaszerű tünetek vagy a gyorsan kialakuló szövődmények miatt. Jelenleg látogatási tilalom van érvényben a mohácsi és a szigetvári kórházban, a PTE klinikáin, valamint a Betegápoló Irgalmasrend Pécsi Kórházában is.

Fontos, hogy a járvány ideje alatt tartsuk be az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a gyakori kézmosásra, köhögéssel-tüsszentéssel kapcsolatos etikettre. Szellőztessük a helyiségeket, kerüljük a zsúfolt zárt tereket. Influenzajárvány idején az egyébként szokásos üdvözlési formáktól (kézfogás, puszi) is jobb tartózkodni, mert ezek is növelik a megfertőződés kockázatát.

A részletes adatokat a 4. heti influenzajelentés tartalmazza, mely a Népegészségügyi Főosztály kapcsolódó anyagai közül tölthető le.

(Baranya Megyei Kormányhivatal)