Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. E nap azóta – az Európai Áldozatvédő Fórum javaslatára – a kontinens számos országában az áldozatok napja. A Baranya Megyei Kormányhivatal szakemberei az elmúlt évben is sokszor segítettek a bűncselekmények áldozatainak.

A területi áldozatsegítő szolgálatként eljáró Baranya Megyei Kormányhivatal elkötelezett híve a bűncselekményt, illetve tulajdon elleni szabálysértést elszenvedett és emiatt veszélybe került személyek támogatásának, az áldozatsegítés magas szakmai színvonalon történő, hatékony ellátásának. Az elmúlt évben 162 fő vette igénybe a Baranya Megyei Kormányhivatal járási hivatalainak áldozatsegítő szolgáltatásait.

A járási hivatalok áldozatsegítő munkatársai személyre szabott, az áldozati igényekhez illeszkedő segítségnyújtás keretében az alábbi szolgáltatásokat biztosítják az áldozatok számára:

  • · személyre szabott felvilágosítást adnak az áldozat jogairól és lehetőségeiről;
  • · gyakorlati támogatást nyújtanak az áldozat számára, egyszerűbb ügyekben jogi tanácsot adnak;
  • · hivatalos okirattal igazolják az áldozati státuszt;
  • · szükség esetén intézkednek pártfogó ügyvédi szolgáltatások igénybevétele iránt;
  • · a cselekmény okozta krízishelyzet elhárításához azonnali pénzügyi segélyt állapít meg az áldozat számára.

A személy elleni erőszakos bűncselekmények súlyos sérültjei és halálos áldozataik hozzátartozói mindezen túl három hónapon belül állami kárenyhítést is igényelhetnek az igazolható kár után.

A 2017-es esztendő kezdetével jelentős mértékben fejlődött az állampolgárok áldozatsegítő szolgáltatásokhoz való hozzáférése.  2017. január 1-jétől az áldozatsegítéshez kapcsolódó elsőfokú hatósági feladatokat a Baranya Megyei Kormányhivatal járási hivatali látják el, ezzel a megye mind a tíz járásában elérhetővé váltak az áldozatsegítéssel összefüggő szolgáltatások. Az Igazságügyi Minisztérium mindemellett egy ingyenesen hívható zöld számot is működtet, amely napi 24 órában biztosítja az áldozatok részére az egyedi helyzetüknek megfelelő tájékoztatást, tanácsadást. Az Áldozatsegítő Vonal elérhetősége: 06 80 225 225

(Baranya Megyei Kormányhivatal)