Az agrárágazat szereplőinek 2019. május 15-ig van lehetőségük arra, hogy szankciómentesen adják be a támogatásokhoz, illetve kifizetésekhez szükséges ún. egységes kérelmeiket. A témában a Baranya Megyei Kormányhivatal az elmúlt héten szakmai fórumot szervezett a gazdáknak.

A Magyar Államkincstár elektronikus ügyintézési felületén 2019. április 9-étől közel 50 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímen igényelhető támogatás, valamint teljesíthető kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség. A Baranya Megyei Kormányhivatal agrártámogatási és vidékfejlesztési szakemberei még a kérelembenyújtás időszakában igyekeznek segítséget nyújtani a kérelmek megfelelő elkészítéséhez, rögzítéséhez.

A támogatási rendszerben az idei évben nem történt nagyobb változás, a közvetlen támogatások igénylését, valamint az agrárkár-enyhítési rendszert illetően csak technikai korrekciókra, pontosításokra került sor, melyek révén a termelők számára egyszerűbbé válik az igénylés menete. Ugyanakkor az egyes gazdaságok közötti eltérésekből, az egyedi helyzetekből adódóan mindig felmerülnek speciális kérdések. Ezek felvetésére és megválaszolására is lehetőséget adott az április 26-i kormányhivatali fórum.

Mint azt dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott a rendezvény kapcsán elmondta, Baranyában a kérelembeadás megfelelő ütemben a halad. Három héttel a beadási határidő előtt a várható kérelmek mintegy 40 százaléka érkezett be, a megyében lévő teljes területnagyságot tekintve pedig már az érintett összterület felét meghaladóan rögzítettek igényléseket a baranyai termelők és pályázók.

Az elmúlt évi egységes kérelem keretében igényelhető jogcímeken a Magyar Államkincstár tavaly október óta – előleg-, majd részfizetés keretében – az idei év április közepéig több mint 4600 Baranya megyei gazdálkodónak, összesen 221 ezer hektár után, közel 16 milliárd forint támogatást fizetett ki.

(Baranya Megyei Kormányhivatal)