A biztonságos közlekedés érdekében még a tél beköszönte előtt gondoskodni kell arról, hogy a gépjárművek műszaki állapota megfeleljen a zord időjárási körülményeknek. Ennek érdekében a közlekedési hatóság november 8-a és 10-e között tartotta meg hagyományos „téli átállás” akcióját.

A Baranya Megyei Kormányhivatal közúti ellenőrei – részben a rendőrség munkatársaival közösen – a személygépkocsik és az autóbuszok műszaki állapotát ellenőrizték, kiemelt figyelmet fordítva a téli gumiabroncsok meglétére, állapotára, az ablakmosó, a világító és jelző berendezések működőképességére, az ablaktörlő lapátok épségére, a hűtőfolyadék szintjére és fagyáspontjára. Az autóbuszok esetében a vizsgálat az előzőeken túl kiterjedt az ülések és a biztonsági övek rögzítésére és működőképességére, a tűzoltó készülékek, az ablaktörő kalapácsok meglétére, valamint az ajtó vésznyitó szerkezetének működőképességére is.Az ellenőrök a gépkocsivezetőket tájékoztatták a téli járműüzemeltetés feltételeiről, a nyári gumiabronccsal közlekedőket a csere szükségességéről, továbbá – még nem szabálytalan, de már nem megfelelő műszaki állapot esetén – a kockázatokról.

A kormányhivatal munkatársai a három napos akció alatt 93 személygépkocsi és 29 menetrend szerint közlekedő autóbusz ellenőrzését végezték el. A személygépkocsik járművezetőinek 47 alkalommal hívták fel a figyelmét a gumiabroncsokkal, a világító és jelzőberendezésekkel és az ablaktörlő lapátok állapotával kapcsolatos teendőkre. Az autóbuszok üzemeltetőit a biztonsági öv, a világító berendezés, illetve az ablaktörlő lapátok miatt hét esetben kellett figyelmeztetni, 11 esetben pedig az utasok által eltulajdonított üvegtörő kalapácsok pótlása érdekében kellett figyelemfelhívással élni. Egy személygépkocsi és két – szélvédő sérüléses – autóbusz kapcsán javítás utáni ellenőrző műszaki vizsgálatot rendelt el a hatóság.
Az előzőekben ismertetett számok azt mutatják, hogy a jármű üzemeltetőknek még bőven akad teendője a téli felkészülés kapcsán. Sokan még nem gondoskodtak arról, hogy a megváltozott időjárási körülményekhez igazítsák a gépkocsi felszereltségét, állapotát. Fontos, hogy mindenki mielőbb vizsgálja vagy vizsgáltassa át saját autóját, hiszen a
biztonságos közlekedés közös érdekünk. A hatósági akció célja is az, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a közlekedők télen is baleset nélkül érkezhessenek meg úticéljukhoz, szeretteikhez.

(Baranya Megyei Kormányhivatal)