Megyeszerte megemlékeztek az emberek az 1848/49-es szabadságharcról, a magyar nemzet függetlenségéért kiálló márciusi ifjakról és a velük tartó bátor magyarokról.

A pécsiek tánccal és dalokkal köszöntötték az 1848/49-es szabadságharc 171. évfordulóját március 15-én délelőtt, a Kossuth téren. Az ünnepi műsort követően Páva Zsolt, Pécs polgármestere mondott beszédet, melyben hangsúlyozta, napjainkban különösen fontos 1848 üzenete, a márciusi ifjak tettei és a forradalom szellemisége. Mindezek iránymutatást jelentenek akkor is, ha meg akarjuk érteni, mi történik most Magyarországon, illetve Európában. A városvezető beszédét követően Kossuth Lajos szobrának megkoszorúzására került sor.

A megemlékezés után a Kossuth térre gyűlt érdeklődőket, családokat magyar táncház, kézműves foglalkozások várták. Az emléknap programja késő délután a hagyományos ünnepi felvonulással folytatódott, majd a 48-as téren, Petőfi Sándor szobrának koszorúzásával zárult. A Baranya Megyei Kormányhivatal koszorúját dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott helyezte el.

(Baranya Megyei Kormányhivatal)