A honvédelem, a katasztrófavédelem és a rendvédelem témakörében szervezett előadásokat a Baranya Megyei Védelmi Bizottság a 2019. évi önkormányzati választásokon megválasztott polgármesterek számára, hogy segítse felkészülésüket a különböző krízis-, illetve veszélyhelyzetekre.

A november 26-ai rendezvényen a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség, a Belügyminisztérium, a Baranya Megyei Katasztrófavédelem, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság és a Baranya Megyei Védelmi Bizottság szakemberei tájékoztatták a résztvevőket.

A mintegy kétszáz megjelent polgármestert dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke köszöntette, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a települési vezetőknek számos területen kell együttműködniük a kormányhivatallal, ezek közül az egyik legfontosabb a védelmi igazgatás területe.

Dr. Horváth Zoltán elmondta: jogszabály határozza meg, hogy a települések élén állóknak milyen feladatokat kell elvégezniük a felkészülés időszakában, illetve a védekezés során. Ezeknek a kötelező feladatoknak a szakszerű és hatékony ellátásához nyújt segítséget ez a felkészítés, amelynek célja a szükséges szakmai alapok biztosítása, valamint a helyi adottságok feltérképezése - tette hozzá.

(Baranya Megyei Kormányhivatal)