A Kalocsai Járás szinte valamennyi általános iskolájának 7-8. osztályos tanulója pedagógusaik és szüleik kíséretében látogatta meg a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya rendezésében a városi sportcsarnokban november 7-én megrendezett Jövőd tét! – Pályaválasztás 2017 kiállítást.

Az immár tizenhetedik alkalommal 43  iskolával, céggel közösen,kitűnően megrendezett szakmatárlatot Font Sándor országgyűlési képviselő és Kollár Péter, a főosztály vezetője nyitotta meg, majd az egyes pavilonokat látogató érdeklődők nyolc kalocsai  üzemben a gyakorlatban is ismerkedhettek azokkal a foglalkozásokkal és hivatásokkal, amelyek leginkább felkeltették az érdeklődésüket.

A város legnagyobb oktatási intézménye, a Bajai SZC Kalocsai  Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma éppúgy ott volt a kiállításon, mint mások mellett a kecskeméti Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., a legnagyobb állami foglalkoztató, a Járási Hivatal,  az immár nyelvvizsgáztatásra is jogosult An-Ju Nyelviskola, vagy   a Dunán-túl több  neves középiskolája. A kalocsai Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és  Szakközépiskolája a vendéglátóipari, egészségügyi  szakmák bemutatásával és népszerűsítésével került a kiállítás látogatói érdeklődésének központjába.

Mint a nyitóbeszédekből is kiviláglott, az állam a pályaválasztási kiállításokkal is fontos szerepet vállal abban, hogy a jövőjüket tervező most még kisdiákok felkészültségüknek, készségüknek, irányultságuknak  leginkább megfelelő iskolát, képzőhelyet válasszanak. A cél a diák és a képző hely minél optimálisabb egymásra  találása, hogy ez a kapcsolat a későbbiekben is minél gyümölcsözőbb legyen.

Amint azt Kollár Péter főosztályvezető  hangsúlyozta: a Jövőd a tét!” kiállítás résztvevői  elsősorban a térség középfokú intézményeivel valamint a duális partnereikkel ismerkedhettek, de éppúgy tájékozódhattak a továbbtanulási lehetőségekről, mint  a felnőttképző-intézmények ajánlatairól. A gyár - és üzemlátogatások, az élő szakmabemutatók, az ebben közreműködő szakemberek közvetlen impulzusokkal is segítették a döntés előtt álló  pályaválasztókat.


A főosztály, mint az egyik legnagyobb kiállító nemcsak az általános  iskolákból kikerülő pályaválasztókra gondolt. A kiállítás helyszínén elérhetőek voltak azok a foglalkoztatási szolgálat által  nyújtotta lehetőségek is , mint például a Foglalkozás Információs Tanácsadás, vagy az  EURES tanácsadás (külföldről hazatérő munkavállalók részére munkaerő-piaci információ nyújtása, valamint biztonságos munkavállalás az uniós országokban). A kiállításon lehetőség volt a http://eletpalya.munka.hu – internet alapú pályainformációs honlap megismerésére is. Az egyes kiállítók ötletesebbnél ötletesebb kérdőívekkel, totókkal tették színesebbé a programot, ráadásul a  kérdésekre adott jó válaszokat kis ajándékokkal is jutalmazták.

 

A főosztály által előre meghirdetett rajzpályázatát Szeg Zsolt, a Kiskőrösi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium 7/B osztályos tanulója nyerte. Ugyan ennek az intézménynek a 8/b osztályos tanulója, Gál Viktória a második, Kohán Roland, a kalocsai Kertvárosi Általános Iskola tanulója a harmadik helyezettnek kijáró jutalmat vehette át dr. Bedics Andrea járási hivatalvezetőtől. A jó hangulatot csak fokozta, amikor a Kalocsai AMI Bokréta Gyermektánccsoportja a színpadra lépett, illetve a Dózsa középiskola rendvédelmi tagozatos diákjai önvédelmi bemutatót tartottak.

A Jövőd a tét ! szakmabemutató kiállítás  Baján,  november 14-én folytatódik.

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)