Napjainkban a fogyasztók jelentős hányada kifejezetten a különféle kedvezményekhez köti a vásárlásait, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság kiemelt figyelmet fordít az akciósan megvételre kínált áruk és szolgáltatások forgalmazási körülményeinek vizsgálatára.

A legfőbb cél ugyanis a fogyasztók anyagi érdekeinek védelme, a jellemzően többletszámolásból eredő vásárlói megkárosítások kiszűrése, és a megtévesztéshez vezető árfeltüntetési, illetve áralkalmazási szabálytalanságok felderítése. Emellett a Húsvét előtti szezonális ellenőrzés fő szempontja a fogyasztók biztonságának és vagyoni érdekeinek védelme, s ezáltal a húsvéti vásárlások jogszerű feltételeinek biztosítása.

Az ellenőrzések elsősorban a széles fogyasztói tömegeket vonzó nagy áruházláncok üzleteire, hiper- és szupermarketekre, bevásárlóközpontokra koncentrálnak, de jelen vannak a kitelepüléseken, a vásárokon és a piacokon is. Az ezidáig szerzett tapasztalatok alapján elmondható, hogy Bács-Kiskun megyében minden 2. eset zárult jogsértés megállapításával. A szóban forgó időszakban leggyakoribb problémaként a többletszámolás jelentkezett. Mindez jellemzően abból adódott, hogy az üzletben akcióval érintett termék esetében nem a polccímkén feltüntetett kedvezményes eladási ár került a pénztárnál felszámításra.

A fogyasztóvédelmi hatóság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok kiszűrése érdekében hangsúlyt fektet a különböző termékköröket érintő, mintavételezéssel egybekötött termékvizsgálatokra is. Mindezekre tekintettel ellenőrzésre kerültek a húsvéti készítmények (pl. sonka, kalács, egyéb sütőipari termékek, valamint a húsvéti csokoládék) esetén a Magyar Élelmiszerkönyvi előírások teljesülésének megfelelősége, valamint a címkén feltüntetett értékek valóságtartalma.

Valamennyi termékcsoport esetén az ellenőrzés a megtévesztő jelölés és tájékoztatás megszüntetésére és ezáltal a fogyasztók valós tájékoztatásának elősegítésére irányult, a vásárlók széles termékválasztékban történő eligazodásának megkönnyítése mellett.

A termékvizsgálatokat az elsőfokú megyeszékhely szerint illetékességgel bíró járási hivatalok mintavételezései alapján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fogyasztóvédelmi Piacfelügyeleti Főosztály Élelmiszer- és Vegyipari Laboratórium végezte. Bács-Kiskun Megye vonatkozásában elmondható, hogy a termék-mintavételezések 25%-ában tárt fel jogsértést a laboratóriumi vizsgálat. Ezen esetben rendszerint a mintavételezett termék fehérje és zsírtartalma nem elégítette ki a Magyar Élelmiszerkönyvben lefektetett tápérték tűréshatárt.

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)