A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának szervezésében a „Szüreti expo” elnevezésű program keretében, első alkalommal került megrendezésre Jánoshalmán a Megyei Közfoglalkoztatási Kiállítás

A rendezvényen Bács-Kiskun megye közfoglalkoztatói adtak betekintést a közfoglalkoztatási programjaik eredményeiről, mutatták be a program keretében megtermelt termékeiket, terményeiket. A kiállítás elősegítette a közfoglalkoztatók közötti információcserét és munkakapcsolatot, valamint a települések közötti együttműködések létrejöttét kívánta előremozdítani.


A „Szüreti expo”-t Kovács Ernő a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, a Bács-Kiskun Megyei Közfoglalkoztatási Kiállítást Dr. Hoffmann Imre a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára, valamint Bányai Gábor országgyűlési képviselő nyitotta meg.

Kovács Ernő kormánymegbízott úr köszöntőjében kifejtette a közfoglalkoztatási programok értékteremtő hatásait. Hangsúlyozta az emberek kétkezi munkájának fontosságát és az általuk megtermelt értékek jelentőségét.


A közfoglalkoztatási programokban résztvevőknek lehetősége van képzésekben is részt venni. Ennek célja egyrészt az elsődleges munkaerőpiacra való kijutás esélyének növelése, másrészt a kompetenciafejlesztés.

Dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára megnyitójában a közfoglalkoztatási kiállítás jelentőségét hangsúlyozta. Kiemelte: meg kell mutatni az állampolgároknak, illetve az önkormányzatoknak azt, hogy mivel foglalkozunk. A kiállítás jelentősége, hogy megmutassuk, a közfoglalkoztatásban értelmes és hasznos tevékenység zajlik. Cél, hogy a kiállítók és az önkormányzatok egymás tapasztalataiból tanuljanak és a jó gyakorlatokat egymásnak átadják.


A közfoglalkoztatáshoz a kormány a forrásokat 2011 óta folyamatosan biztosította. Hangsúlyozta, hogy 2011 és 2016 között a programokban résztvevők áltagos létszáma folyamatosan növekedett, majd 2017-ben csökkenésnek indult, mivel megkezdődött a kiáramlási folyamat. A közfoglalkoztatás egy munkaerőpiaci eszköz, egy átmeneti foglalkoztatás. A teljes foglalkoztatásnak pedig az az ára, hogy az elsődleges munkaerőpiacon munkahelyek jöjjenek létre. A kormány intézkedéseinek megfelelően megtörténtek a kiáramlások, van hova a közfoglalkoztatottaknak kikerülni.

Bányai Gábor, országgyűlési képviselő a közfoglalkoztatásban résztvevők munkáját elismerő szavakkal illette.  Mint mondta, a környező új beruházások révén ezen emberek számára lehetőség nyílik az elsődleges munkaerőpiacra való kijutásra. Felhívta a figyelmet a szakmához jutás fontosságára, valamint az agrárágazat és a feldolgozóipar jelentőségére.

A rendezvény a Belügyminisztérium támogatásával került megrendezésre az FM Szakképző Iskola területén, ahol Bács-Kiskun megyéből 5 járás 15 közfoglalkoztatója mutatta be a településein végzett értékteremtő közfoglalkoztatási munka eredményeit.

A közfoglalkoztatási kiállításon a Bajai járásból Bácsszentgyörgy, Csávoly, Sükösd települések mutatkoztak be. A Bácsalmási járás részéről Bácsalmás és Mátételke vett részt. A Jánoshalmi járásból Borota, Jánoshalma, Kéleshalom, Mélykút és Rém közfoglalkoztatói képviseltették magukat. Kalocsa járás részéről Dunapataj és Homokmégy jelent meg. A Kiskőrösi járásból pedig Csengőd, Császártöltés települések, illetve a Sorsfordító Szolgáltató Központ mutatta be programját.

A látogatók megtekinthették a kiállítók által a mezőgazdasági programokban megtermelt zöldségek gyümölcsök széles választékát és annak tartósítási módját. Lehetőség nyílt a késztermékek (ivólevek, lekvárok, krémek) kóstolására és a termékek megvásárlásra is.

Az értékteremtő közfoglalkoztatás eredményeit tükrözte a standokon bemutatott helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatási programban a közfoglalkoztatottak által készített termékek.

A gyermekek körében nagy sikert aratott az állatsimogató helyszín, ahol nyulakat és galambokat, törpemalacot láthattak. A rendezvény nyitvatartási ideje alatt légvár és a Bácsszentgyörgyi Játékgyár által fatermékekből kialakított népi játszótér is szórakoztatta a gyermekeket. Nagy örömet okozott az iskolákból kilátogató gyermekcsoportok részére a Homokmégy Község Önkormányzat által készített ágyúból kilőtt cukorkák, melyet nagy sietséggel szedtek össze a gyermekek. A bátrabbak gokartozhattak és kipróbálhatták a traktorvezetést is.

A képen Bácsszentgyörgy Község Önkormányzata által közfoglalkoztatás keretében készített logikai és készségfejelsztő fajátékok, dekorácikók, meseképek, díszpárnák, párnahuzatok láthatóak, melyet az érdeklődök meg is vásárolhattak.

Bácsszentgyörgy

Csávoly Község Önkormányzat helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatási programjában asztalosipari termékeket, kerti pavilonokat, padokat, hulladékgyűjtő és virágládákat készít. A kiállítás standjainak színvonalas berendezéséhez is hozzájárultak.

Csávoly

Sükösd Nagyközségi Önkormányzat a mezőgazdasági programjában megtermelt növényeit, zöldségeit mutatta be. Kiállítóhelyüket fűszerpaprika füzérrel díszítették, amelyből megkóstolható volt a paprikás kalács is.

Sükösd

Bácsalmás Város Önkormányzata a közfoglalkoztatási programjából alakította ki a Bácsalmásért Szociális Szövetkezetet. Munkáik egy fő eredménye a Bácsalmási Finomságok (lekvárok, savanyúságok, ételízesítők, befőttek, szörpök, ivólevek), mely termékek kóstolására és megvásárlására is lehetőség nyílt az érdeklődők számára.

Bácsalmás

Dunapataj Nagyközség Önkormányzata a mezőgazdasági programjában megtermelt zöldségfélékkel, az elkészített lekvárokkal és savanyúságokkal öregbítette hírnevét.

Dunapataj

Homokmégy Község Önkormányzata bemutatta a közfoglalkoztatottak által készített hímzett textíliákat, terítőket, fából készült gyermekjátékokat, amelyek közül a cukorkakilövő ágyú keltette fel a legnagyobb érdeklődést.

Homokmégy

Rém Község Önkormányzatának kiállítását a papír újrahasznosításából kézzel készített ajándék- és dísztárgyak színesítették.

Rém

 

A Sorsfordító Szolgáltató Központ az országos hajléktalan közfoglalkoztatási mintaprogramjában elért eredményeivel, a megtermelt zöldségfélékkel, levendulával, papírbrikettel, feldolgozott termékekkel és díszpárnákkal díszítették standjukat.


(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)